Bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte birçok farklı terim de hayatımızda yerini almıştır. Çalışma prensibi olarak oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan bilgisayar, içerisindeki öğeleri de yine bu karmaşık düzen içerisinde barındırmaktadır. Bu karmaşıklığın, daha doğrusu karmaşık gibi görünen sistemin her ayrıntısının kendince bir sebebi vardır. Dosya uzantısı dediğimiz kavram da tam olarak bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Dosya uzantıları, çeşit olarak oldukça fazladır ve her birinin farklı bir amacı ve anlamı vardır. Elbette her dosya uzantısının farklı bir amacı ve işlevi bulunmaktadır.
Dosya uzantıları, bizlere mevcut dosyanın hangi biçim ve formatta olduğunu anlatmaktadır. Dosya uzantısına bakarak, mevcut dosyanın hangi program ile açılacağını ve hangi amaçla kullanılacağını anlayabiliriz. Bu da takdir edersiniz ki oldukça hayati önem taşıyan bir ayrıntıdır. Yalnızca uzantısına bakarak bir dosyanın resim, internet sitesi veya bir yazı olup olmadığını anlayabiliriz. Bu sayede dosyayı açmak için kullanacağımız program rahatlıkla seçebilir ve üzerinde oynama yapabiliriz. Şu anda bilinen oldukça fazla dosya uzantısı vardır. Günlük kullanıcılar için bilinmesi gereken bu sayı daha azdır fakat profesyonel bir iş yapıyorsanız, bilmeniz gereken dosya uzantısı sayısı artmaktadır.
Grafik ve tasarım gibi görsel sanatlarla ilgili işlerde, dosya uzantıları büyük önem arz etmektedir. Örnek verecek olursak, bazı dosya uzantılarında verimli bir şekilde oynama yapmak mümkün değilken, diğer dosya uzantılarında oynama yapmak, resmi baskıya çevirmek gibi özellikler, verimli bir şekilde kullanılabilir. Benzer şekilde bilgisayar için zararlı olan virüsler de genellikle çalıştırılabilir dosya şeklinde gelmektedir.
Belirli bir dosya uzantısını, yine belirli programlarla açabilirsiniz. Her programın kullanım amacı ve açabileceği dosya sayısı bellidir. Her dosya uzantısını açan bir program gibi bir şey söz konusu değildir.
Kaynak : https://blog.natro.com/dosya-uzantisi-nedir-en-cok-kullanilan-dosya-uzantilari-nelerdir/